Nya matälsklingar

Mycket har hänt på matfronten för mig de senaste månaderna. Att laga mat och äta ihop med nya bekantskaper från hela världen under sommarens yogaäventyr gav både lite nya vanor och nya recept som har seglat upp och hamnat i toppen av favoritlistan. Här är två av mina nya matälsklingar:

Fredags-Hummus

(uttalas med ett sche-ljud för rätt effekt!)  Hummus har aldrig förut riktigt fallit mig i smaken. Lite kompakt, lite mjöligt, lite plastigt när man köper färdiggjord på affärer och fik. Men när härliga Urai gjorde handrörd hummus och berättade om sina matminnen blev upplevelsen något helt annat! Nylagad, färsk hummus i all sin enkelhet är så sjukt gott. Och så sjukt nyttigt. Och vegan. Hummus har snabbt blivit en fredags-tradition som räcker över helgen!

1 burk kikärtor
citronjuice efter smak
1 rejäl msk tahini
Skölj av kikärtorna och koka upp med nytt vatten, låt puttra en stund (20 minuter till 2 timmar – beror på vad du gör under tiden!). Häll av kokvattnet i en skål – spara det(!). Tillsätt kikärtor, tahini och citronjuice i en mixer (eller mixa med stavmixer, eller koka kikärtorna länge och mosa för hand), späd med kokvattnet till bra konsistens. Smaka av! Mer tahini, mer citron? Jag gillar att tillsätta salt och peppar, eller varför inte testa att blanda ned lite harissa för en chilikick?

Oonas Rice and beans

Rice and beans är stapelmat i många delar av världen, men någon motsvarighet har inte riktigt nått Sverige än. Det finns så otroligt många olika varianter beroende på land och traditioner. Här ska erkännas att min fördom var torrt ris med lite svarta bönor. Not so much fun. Men Oona lagade till en av de bästa middagarna jag åt på hela resan – rice and beans, guacamole (utan vitlök), sallad och majskex. Här är min tolkning på hennes recept (också vegan!).

Ris
2 burkar svarta bönor (4 port)
1-2 paprika
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1/2- 1 chilipeppar
1 buljongtärning
Oregano
Spiskummin
En skvätt balsamvinäger
2 msk ekologisk kakao
Skölj och koka riset enligt instruktionerna på förpackningen. Häll av ungefär hälften av vätskan i bönburkarna (man kan tillsätta mer vatten senare om det behövs), hacka lök, paprika och chili. Stek lök och vitlök glansig på medelvärme, tillsätt kryddorna (inte balsamvinäger eller kakao) och buljongtärningen. Häll på bönorna och paprikan och låt koka upp och puttra en stund. Stäm av vätskemängden – det ska vara som en sås, men inte vattnigt. Smaka av med vinäger och kakao (jag lovar – detta gör hela skillnaden). Krydda mer om det behövs.
Jag äter mina rice and beans-lådor med en mosad avokado denna vecka. Love in my tummy ❤

Kram, Annica

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s