Shakshuka

Receptdags igen! Ni har ju hört om fredags-hummusen, och en annan ny matbekantskap som jag gjorde under Urais fantastiska middagsbjudning är den här ägg- och tomaträtten. Jag har hittills ätit den i matlådan tillsammans med rösti och som en del av en liten buffe tillsammans med ugnsgrönsaker, halloumi, hummus, kyckling för de som ville och sallad. Shakshuka är grymt enkelt att variera och bra käk – vegetariskt, gott och mättande. Något som det dock inte är: Fotogeniskt. Så jag tog helt enkelt en bild ned i min matlåda. Fanns det doft- och smakfunktion genom skärmen skulle ni genast förstå min entusiasm!

Grönsaker (jag har använt lök, vitlök, zucchini och/eller champinjoner hittills, ta det du har i skåpet!)
3-4 mogna tomater
En buljongtärning
Ca 2 msk tomatpuré
Kryddor (jag använder oftast en klick harissa, chiliflakes och någon ört)
En burk bra krossade tomater (4-5 port)
Ägg, förslagsvis 1 ägg per portion

Börja med tomatsåsen, hacka och stek grönsakerna på låg värme tills de mjuknat något. Tärna tomaterna och tillsätt dem, tillsammans med buljong, tomatpuré och kryddor. Låt tomaterna vätska sig och koka några minuter innan du tillsätter de krossade tomaterna. Bäst resultat blir det nu om tomatsåsen får koka länge på svag värme. Det är nästan så att ju längre, desto bättre, men håll lite koll så det inte kokar torrt och bränner i botten. När såsen tjocknat föser man en liten grop och knäcker i ett ägg (eller 5 små gropar och 5 ägg). Lägg på ett lock och låt äggen koka i tomatsåsen i 15-20 minuter.

Kram, Annica

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s