Variera mera!

I träningssammanhang så är jag en stark anhängare av variation. Kroppen är snabb att anpassa sig till nuvarande omständigheter och så länge målet är att bygga en stark, snabb, smidig och hälsosam motionärskropp så tjänar man alltid på att variera träning, belastning, övningar osv. Det handlar om att överraska kroppen för att få nya resultat! Bästa bonusen  är ju såklart att livet blir lite roligare med variation 🙂

Runstreak + variation?? Jodå, det går alldeles utmärkt. Genom att inte springa samma runda 2 dagar i rad. En dag löpband, en dag flack grusväg, en dag kuperad stig. Intervaller, mysjogg, tempolöp, längre distans. Tidig morgon, mitt på dagen, sen kväll. Olika löpskor. Listan kan göras lång. För mitt runstreakande hjälper det också att variera mellan lite olika sällskap, musik eller ljudbok på rundorna. Viktigaste anledningen till att jag varierar löpningen så här mycket är att fördela ut belastningen. Överbelastningsskador inom löpningen kommer sig inte bara av att man ökar löpmängden för mycket för fort, utan också att man tenderar att träna ensidigt. Samma runda, samma tempo, samma löpteknik, samma steglängd, samma skor, samma rutin. Har du någonsin testat att springa din favoritrunda åt ”fel” håll?

I gymsammahang så är det lite omtvistat med variation. Bästa sättet att bli bra på något är att göra just det, eftersom kroppen anpassar sig. Lite beroende på vilka målsättningar man faktiskt har så kan jag till viss del instämma i att om målet är att maxa i marklyft, så behöver du träna marklyft, i alla fall hyfsat regelbundet. Här kan man i stället variera med att dels se till att vikten är tung nog för att vara utvecklande (vilket betyder att man måste höja vikten då och då), men även att variera runt omkring fokusövningen. Vilka övningar du väljer att träna samma pass förutom marklyftet påverkar den totala belastningen från träningstimmen, såväl som vilka övningar du kör före respektive efter fokusövningen.

Teorierna om att det finns en ”one size fits all”- träningsform (eller kost för den delen) som passar alla och kommer få alla till optimal form är provocerande. Alla kroppar är inte byggda på samma sätt, scheman och prioriteringar ser olika ut för olika människor i olika tider av sina liv, och viktigast av allt – alla tycker inte allt är lika roligt! Visst står jag som tränare och tittar efter ungefär samma teknikmönster i vissa övningar. Å andra sidan så inverkar så många faktorer i hur en bra knäböj ser ut – skelettets uppbyggnad, muskelbalansen, rörligheten, självförtroende i att kunna göra rörelsen, tidigare skador, olikheter mellan sidorna, känslomässiga ärr eller kroppskompensationer – så att ett av mina allra viktigaste verktyg inte är att kunna vilka vinklar som ”ska uppnås”, utan snarare att hålla dialogen öppen till mina klienter; Hur känns detta? Blir det bättre eller sämre om vi gör så här?

Så för dig som älskar rutiner (jag är en av er!) – gör det till en rutin att variera dig mera!
Kram,
Annica

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s