Boktips: In defence of food

Till matens försvar

In defence of food skriven av Michael Pollan är en välskriven och engagerande bok om hur media, politik, ekonomi och forskning har bidragit till dagens förvirring kring vad som egentligen är nyttigt och vettigt att äta.

En av de för mig mest intressanta tankespåren ur denna bok är hur maten i modern tid har blivit nedbruten till näringsämnen. Det spännande med en sådan retorik är att när näringsämnena blir viktigare än maten som helhet, så kan plötsligt kemiskt framställda matliknande produkter framstå som mer nyttiga än vanlig mat. Jag är medveten att det är lite av ett politiskt ställningstagande att framhålla en sådan åsikt i dagens Sverige, men jag tror trots allt fortfarande fullt och fast att våra kroppar är 100% mer anpassade för att hantera ägg och broccoli, än proteinshakes och multivitamintabletter.

In defence of food är väl värd att läsa om du vill få lite kläm på hur matindustrin har utvecklats under 1900-talet och framåt och kanske få lite pepp på att laga den där härliga tomatsåsen från scratch, istället för att köpa en halvdan processad kopia i din matbutik.

Kram,
Annica

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s